26 Ekim 2007 Cuma

Saw IV - Eleştiri

Saw serisi, ustalıkla yazılmış senaryosu ve izleyiciyi daha önce görmeye alışık olmadığı “gore” ile gererek hem gişede büyük başarı yakalamış, hem de kendine has bir hayran kitlesi oluşturmuştu. Bu kitleye dahil biri olarak, uzun bir süredir beklediğim Saw 4’ü (Testere 4) vizyona girdiği ilk gün izleme olanağı buldum.

Testere 4'ün, hikayeyi 3. filmin bıraktığı yerden devralması beklenirken film, genel olarak Testere 3 ile paralel gidiyor. Serinin müdavimlerinin hatırlayacağı gibi, Testere 3’ün sonunda Jigsaw/John Kramer (Tobin Bell) ve Amanda (Shawnee Smith) hayatlarını kaybetmiştir. Dedektif Kerry'nin cinayetinin öğrenilmesinden sonra iki FBI ajanı, Dedektif Hoffman'la birlikte Jigsaw'un son ölümcül oyununu çözmek ve bulmacanın parçalarını bir arayaya getirmek için harekete geçerler. Bu arada, SWAT kumandanı Rigg kaçırılmış ve birbirine bağlı tuzaklardan (testlerden) 90 dakika içerisinde kurtulmak zorunda bırakılmıştır. Rigg'in arkasında bıraktığı ipuçları, FBI'ı John Kramer'ın eski karısı Jill'e götürür...

Film, belki de tüm seri içerisinde izleyiciyi en çok geren anlara sahip olan bir “otopsi” sahnesi ile açılıyor. Spoiler vermemek için devamından bahsetmiyorum ancak 108 dakikalık filmin ilk 20 dakikası, yaşattığı gerilim açısından tüm seri içerisinde zirvede yer alıyor. Bundan sonra film, her zamanki gibi, içerdiği “akıl dolu” tuzaklar ile önce izleyiciyi gerip, sonra bir süre soluklanmasına imkan tanıyarak inişli çıkışlı temposunu en sona kadar başarılı bir şekilde devam ettiriyor, ve Testere serisinin adeta imzası haline gelen sürpriz bir son ile sona eriyor. Bu filmde de Jigsaw, hayata dair mesajlar vermeye devam ediyor.

Sinemaseverler arasında sıkça yapılan “3. film 2.den daha iyiydi; ama ilk film en iyisiydi.” tarzında eleştirilerin, konunun bir bütün olarak ilerlediği Testere gibi seriler için pek uygun düşmediğini belirtmek istiyorum. Daha önce de ifade ettiğim gibi, Testere 3 ile oldukça paralel olarak ilerleyen Testere 4’ün bu tip bir kıyaslamaya sokulmasının senaristlere haksızlık olacağını düşünüyorum.

Özetlemek gerekirse, John Kramer’ın geçmişine, Jigsaw karakterine dönüşmesine, “oyun oynamak” için kurbanlarını nasıl seçtiğine, tuzaklarını nasıl hazırladığına ve hatta “asıl mesleğine” dair bir çok soru işaretini "flashback"ler ile ortadan kaldıran, ama yine de yepyeni soru işaretleri ile gelen Testere 4, seriyi başarılı bir şekilde devam ettiriyor.

Makinistin notu: Daha önce sürekli TV yapımlarında yer alan Amerikalı aktör Tobin Bell’i hiç olmadığı kadar geniş kitlelere izlettiren Testere serisinin yapımcıları, 5. ve 6. filmler için Bell ile anlaşmışlar bile. Wikipedia’ya göre, Costas Mandylor da devam filmlerinde yer alacağı kesinleşen diğer bir isim. Bu arada, yaklaşık bütçesi 10 milyon $ olan Testere 4'ün, serinin diğer filmleri gibi 100 milyon $ barajını rahatlıkla aşacağını düşünüyorum.

"I wanna play a game." - Jigsaw/John Kramer

0 yorum: