16 Ekim 2007 Salı

Awakenings

Beyaz perdeye gerçek yaşamdan uyarlanan ve başroldeki karakterlerin özürlü ya da nadir görülen bir hastalığa yakalanmış olduğu filmler bilindiği gibi Oscar yarışına her zaman bir adım önde girerler. Bunun en iyi örnekleri, 1989'da Daniel Day-Lewis'e "En İyi Erkek Oyuncu" Oscar'ını kazandıran My Left Foot ve 1988'de Dustin Hoffman'a kazandırdığı "En İyi Erkek Oyuncu" dahil olmak üzere 4 dalda Oscar sahibi olan Rain Man'dir. Aslında bu filmleri "en iyi" yapan, işledikleri hikaye değil; rolleri adeta yaşayarak oynayan usta oyunculardır.

Bu iki başyapıtın yanında, pek az kimsenin bildiği ve Robert De Niro'nun hayatının en iyi oyunculuğunu ortaya koyduğu bir film daha var: Awakenings.

1990 yapımı filmde De Niro, başrolü Robin Williams ile paylaşıyor. Filmin konusundan kısaca bahsetmek gerekirse, nörolog Malcolm Sayer (Williams), şizofreninin bir tipi olan, zihinsel ve fiziksel bozukluk sonucu hastanın sürekli kımıldamadan yattığı "katatoni" için bir ilaç geliştirir. İlacın ilk uygulandığı hasta olan Leonard Lowe (De Niro), uyanmasıyla birlikte yepyeni hayatıyla mücadele etmeye başlar.

Tüm sinemaseverlere ve oyuncu adaylarına bu müthiş filmi izlemelerini şiddetle tavsiye ederken, Robert De Niro'nun bu filmle sonuna kadar hakettiği 3. Oscar'ını alamayıp adaylıkla yetinmesini Akademi'nin büyük bir hatası olarak nitelendiriyorum.

0 yorum: