15 Ekim 2007 Pazartesi

1408 - Eleştiri

1408, konu olarak Stephen King’in aynı adı taşıyan kısa hikayesini temel alıyor. İsveçli yönetmen Mikael Håfström (Derailed) tarafından sinemaya uyarlanan filmin başrolünde John Cusack, yardımcı rolünde ise usta aktör Samuel L. Jackson bulunmakta.

Tıpkı Stephen King gibi korku-gerilim romanları yazarı olan Mike Enslin (Cusack), kızının vefatından sonra Tanrı’ya ve doğaüstü olaylara inancını yitirmiştir. Eşinden ayrılan ve Los Angeles’a yerleşen Enslin, perili olduğu iddia edilen otellere gidip yazacağı kitaplara malzeme toplamakta ve doğaüstü güçlerle karşılaşamamasına rağmen, kitaplarında tam tersini anlatmaktadır. Son kitabını yazdıktan sonra Enslin, New York Dolphin Oteli’ndeki 1408 no’lu odaya isimsiz bir kartpostal ile davet edilir. “Bir şeyler” görme amacında olan Mike Enslin, otel müdürü Gerald Olin’in tüm uyarılarına rağmen 1408’e yerleşir.

Filmi kolaylıkla iki bölüme ayırmak mümkün. Enslin’in 1408 no’lu odayı dolaşmasıyla sonlandırabileceğimiz ilk bölümün sonuna doğru gerilim zirveye tırmanıyor, ancak ikinci yarıda fantastik korku öğelerinin devreye girmesiyle gerilim ortadan kalkıyor ve film, izleyiciyi bir sürpriz son beklentisi içine sokuyor. Benim gibi, bir gerilim filminde aniden korkmaktan çok, sürekli diken üstünde olmayı tercih eden biri için filmin ikinci yarısı oldukça sıkıcı bir hal aldı. John Cusack’ın çok iyi bir oyunculuk sergilemesine rağmen, film -çok derin bir alt metne sahip olmasından mı yoksa senaryonun zayıflığından mı diyeyim- izleyiciyi, daha izlerken düşünmeye sevk ediyor, ve atmosfer bu durumdan oldukça zarar görüyor.

Samuel L. Jackson, filmde kısa süreliğine yer almasına rağmen, harika bir performans sergiliyor. Sanat yönetmeni de, filmin en etkileyici sahnelerine imzasını atarak büyük iş çıkarıyor. Film boyunca hakim olan “sarı” rengin benim için filmle adeta özdeşleştiğini belirtmeliyim.

The Shining gibi bir başyapıt ile 1408’in aynı yazarın elinden çıkması gerçekten ilginç. Kubrick Usta’nın The Shining’ini beğenmeyen Stephen King’in bu adaptasyon için ne diyeceğini merak ediyorum. Sonuç olarak, bu filme on üzerinden altı kurukafa yeter.

Makinistin notu: Filmin ülkemizde gösterilen sonuna alternatif olarak ABD sinemalarında gösterilen bir sonu daha var. Dolayısıyla filmin bir mutlu, bir de mutsuz sonu bulunuyor. Her iki sonu da görebilmek için 1408’in DVD’sini beklemek gerekecek.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bizde arkadasimla bir kac gun farkla ayri ayri izledik kritigini yaparken birimizin şizofren oldugunu kendi kendine senaryo yazdigini dusunmustuk demek ki iki ayri son varmis ve ikimizde hakliymişiz.