22 Haziran 2007 Cuma

Nicolas Cage

7 Ocak 1964 doğumlu Nicolas Cage, 1995 yılında "En İyi Erkek Oyuncu" dalında Akademi Ödülü’nün sahibi olmuştur.

Çocukken birçok oyun ve televizyon şovlarında yer alan Nicolas Cage, San Fransisco'daki Amerikan Konservatuarı'nda tiyatro eğitimi aldı. Los Angeles'ın kenar mahallelerinden birinde dünyaya gelen Cage, özellikle sürekli, depresyon geçiren annesinin ilgisizliğinden kaynaklanan kötü aile koşulları içerisinde büyüdü. Okuldan nefret ederek bir an evvel okulu bitiren aktör, ilk olarak kısa dönem TV dizilerinde oynadı. 1982 yapımı "Fast Times at Ridgemont High" filminde küçük bir rol alan Cage, böylece sinemaya ilk adımını atmış oldu.

Esas ismi Nicolas Coppola olan ve ünlü yönetmen Francis Ford Coppola'nin yeğeni, aynı zamanda da Sofia Coppola’nın kuzeni olan Cage, amcasının "Rumble Fish (1983)" adlı filminde rol aldı. Aynı yıl kendisini yıldızlığa yükselten film "Valley Girl"de oynayan aktör, yine yönetmenliğini amcası Coppola'nın yaptığı ve başrolünde Kathleen Turner'ın da yer aldığı "Peggy Sue Got Married" adlı filmde rol aldı.

Deneysel performansları tercih eden yetenekli oyuncu, stüdyo filmlerinden, medyatik gösterilerden ve Hollywood eleştirmenlerinden kaçmayı hep başardı. Cher ile birlikte rol aldığı ve Cher’e "En İyi Kadın Oyuncu" dalında Akademi Ödülü kazandıran Norman Jewison'un "Moonstruck (1987)" adlı dönemin aşk filmlerine yeni bir soluk getiren filmde oynadı.

Bu filmdeki performansı ile Coen Kardeşler’in dikkatini çeken Cage, yönetmenlerin "Raising Rizona" adlı filminde yer aldı. Bu iki filmle giderek ünlenen aktör, 1990 yapımı "Vampire's Kiss" ve 1992 yapımı "Honeymoon in Vegas" adlı filmlerle çıkışını sürdürdü.

Artık film başına 4 milyon dolar gibi yüksek rakamlar alabilen bir oyuncu haline gelen Cage, Mike Figgis'in bağımsız yapımı "Leaving Las Vegas" (1995) da düşük bir ücretle görev aldı. İntihar etmeye karar veren bir alkoliği canlandırdığı filmle "En İyi Erkek Oyuncu" dalında Oscar Ödülü'nün sahibi oldu. Bu film, aynı zamanda ünlü aktris Elizabeth Shue’ya Oscar adaylığı getirmişti.

Daha sonraki senelerde genellikle aksiyon filmlerinde izlediğimiz aktör, Sean Connery ile başrolü paylaştığı, aynı zamanda Alcatraz hapishanesinin de lakabı olan "The Rock"ta, mahkumlarca kaçırılan bir uçağın içerisinde azılı katillerle mücadele eden kahraman eski polisi canlandırdığı "Con Air”de, John Woo'nun yönetmenliğini üstlendiği ve başrolünü John Travolta ile paylaştığı "Face/Off "ta bu janr için biçilmiş kaftan olduğunu tüm sinemaseverlere gösterdi.

Meg Ryan'ın da rol aldığı romantik bir film olan ve ünlü Alman yönetmen Wim Wenders'in "Wing of Desire" adlı filminden esinlenen "City of Angels" ile tarzını değiştiren Nicolas Cage, "Snake Eyes" filmiyle aksiyon filmlerine dönüş yaptı. "Nosferatu" adlı sessiz korku filminin yapılışını konu alan "Shadow of the Vampire" ile yapımcılığa yönelen Cage, 2000 yapımı "Gone in 60 Seconds" için 20 milyon dolar ücret aldı.

Aktör, aynı yıl içinde çekilen "Family Man" isimli filmde, yoğun bir iş yaşamı ile güzel, huzurlu bir yuva arasında seçim yapmak zorunda kalan Jack Campbell karakterini başarıyla canlandırdı. 2001 yılında "Corelli'nin Mandolini" isimli filmde 2. Dünya Savaşı sırasında bir Yunan adasında köyün güzeli Pelagia'ya aşık olan İtalyan askerini canlandırdı. Yine 2002 yılında çekilen ve 2. Dünya Savaşı sırasında geçen "Windtalkers"ta, şifre çözücü iki düşman askerini koruma görevi verilen Çavuş Joe Enders karakterine hayat verdi.

Kendisine Oscar adaylığı getiren "Adaptation (2002)"da ünlü bir senaryo yazarı olan Charlie Kaufman ve onun gerçek olmayan ikizi Donald Kaufman’ı, 2003 yapımı "Matchstick Men" filminde de temizlik hastası usta dolandırıcı Roy Waller’ı başarıyla canlandırarak her türlü rolde başarılı olabileceğini gösterdi.

Gişede en başarılı filmi olan "National Treasure"da Benjamin Franklin Gates karakterini oynayan aktörü son olarak, "Lord of War", "The Weather Man", "The Wicker Man", "World Trade Center", senaryosunun zayıflığına rağmen kaliteli görsel efektlere sahip olan ve gişede büyük hasılat elde eden "Ghost Rider", ve son olarak "Next" filmlerinde görme şansına sahip olduk. Favori aktörlerimden olup her rolün adamı olan, ve şimdiden "Ghost Rider 2" için anlaşan Nicolas Cage’in "National Treasure: The Book of Secrets" filmini sabırsızlıkla beklemekteyim.

Makinistin notu: Marvel karakterlerinden Ghost Rider'ın hayranı olan Cage, vücudunda Ghost Rider dövmesi taşımaktadır. Ancak, filmin çekimlerinde bu dövme, makyajla kapatılmak zorunda kalmıştır.

kaynak: Wikipedia

0 yorum: