1 Aralık 2007 Cumartesi

Beowulf - Eleştiri

Beowulf, ortaya çıkışı yaklaşık 1000 yıl öncesine dayanan, her ne kadar konusu İskandinavya'da geçse de yerini İngiliz edebiyatında almış olan bir kahramanlık destanı. Destana adını veren kahraman Beowulf, Geat (bugünkü İsveç) milletinin yenilmez bir savaşçısıdır. Frisia (bugünkü Danimarka) kralı Horthgar, ucube Grendel'i öldüren kişiye büyük zenginlikler vaat eder. Bunun üzerine Beowulf, savaş arkadaşı Wiglaf ve emrindeki adamlarıyla birlikte denizi geçerek Frisia'ya gelir. Grendel'i öldürür ve kahraman ilan edilir. Ancak Grendel'in annesinin Beowulf hakkında planları vardır.

Oscar'lı yönetmen Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump) daha önce The Polar Express filminde Tom Hanks için uyguladığı görsel efekt tekniklerini Beowulf'ta tüm karakterler için uygulamış. "Motion Capture" adı verilen teknik sayesinde, oyuncuların vücutlarına yerleştirilen cihazlar, tüm hareketleri birebir şekilde bilgisayar ortamına aktarıyor, ve bilgisayar ortamındaki modellerin üzerinde çalışılarak oyuncuların adeta gerçek hallerine benzeyen sanal karakterler ortaya çıkarılıyor. Motion Capture ve "Real D" teknikleri aslında uzun bir süredir kullanılan teknolojiler, ancak ilk defa Beowulf'ta böyle bir amaç için kullanılmışlar.

113 dakika süren ve yaklaşık 150 milyon $'lık bütçeye sahip Beowulf, büyük bir oyuncu kadrosuna sahip. Başrolde, Beowulf karakterine hayat veren Ray Winstone var. Filmde ayrıca, Anthony Hopkins, John Malkovich, Robin Wright Penn, Brendan Gleeson ve Angelina Jolie yer alıyor. Bu usta oyuncuların "sanal" ortamdaki benzerlerini görmek her sinemasever için unutulmayacak bir deneyim. Destanı, Neil Gaiman ve Roger Avary senaryoya haline getirmiş. Görüntü yönetimi Robert Presley'e, soundtrack ise Alan Silvestri'ye ait.

Bir destandan beklendiği üzere Beowulf, fantastik ve epik öğeler içeriyor. Filmi, konusunu daha önceden bilen biri olarak izlememe ve senaryonun oldukça "klişe" olmasına rağmen, görselliğin akıcı bir anlatımla birleşmesiyle, Beowulf sizi en başından itibaren içine alarak kuzeyin karlı topraklarında unutulmaz bir maceraya çıkarıyor. Karakterlerin yüzlerine yapılan yakın çekimlerin, suyun ve silahların üzerinde oluşan yansımaların mükemmelliği Beowulf'u görsel efekt dalında 2008 Oscar Ödülleri'nin en büyük adayı haline getiriyor.

Makinistin notu: Beowulf'un büyük bir bonus'u var: Angelina Jolie. Yer aldığı sahneleri kısa olmasına rağmen hikayede önemli bir yer tutan Grendel'in annesini canlandıran Jolie, perdede gözüktüğü anlarda izleyiciyi derinden etkilemeyi başarıyor. Bir de büyük usta Atilla Dorsay'ın "Sinefiller İçin" köşesindeki içeriğe benzer bir not düşmek istiyorum. Beowulf'ta Grendel'i canlandıran Crispin Glover, Zemeckis'in yönettiği Back to the Future'da George McFly'ı; Ursula'yı canlandıran Alison Lohman da, yine Zemeckis'in yönettiği 2003 yapımı Matchstick Men'de küçük üçkağıtçı Angela'yı canlandırmıştı.

0 yorum: