5 Mayıs 2007 Cumartesi

Collateral - Eleştiri

Tom Cruise'un en iyi filminin ne olduğu sorulursa, hiç düşünmeden cevap veririm: Collateral.

Jamie Foxx ve Tom Cruise'un muhteşem oyunculuğu ve Michael Mann'ın kurduğu karanlık atmosfer izleyiciyi büyüleyen bu film, bana kalırsa, usta yönetmenin Heat'ten sonraki en büyük başarısı. Cruise'un kır saçları, takındığı soğuk yüz ifadesi ile konuşması ve hareketlerindeki güç ve özgüven; izleyicide bir kiralık katilin daha iyi canlandırılamayacağı yönünde bir izlenim bırakıyor.

Film, Vincent'in (Cruise) bir taksici olan Max'in (Foxx) arabasına binmesi ve Los Angeles'ta onu gece boyunca yapacağı "ziyaretler" için rehin almasıyla gelişen olayları konu ediyor. Mann, LA'yı mükemmel şekilde resmederek böylesine büyük bir şehirde iki kişinin yalnızlığını gerçekten çok iyi vurguluyor.

Henüz izlememiş olanlar için film hakkında "spoiler" vermeyeceğim, ancak atmosferin zirveye ulaştığı iki sahneden bahsetmeden de geçemeyeceğim. İlki, yolda bir çakalın göründüğü, sonrasında kameranın Cruise ve Foxx'un yüzüne odaklandığı, Audioslave'den "Shadow on the Sun"ın çaldığı sahne. İkincisi ise "Fever" gece kulübünde Cruise'un silahını kusursuz kullanarak ortalığı biribirine kattığı ve Paul Oakenfold'tan "Ready, Steady, Go"nun çaldığı sahne. Tıpkı diğer Mann filmlerindeki gibi, bu sahnelerin atmosferinin yüksek olmasında müziklerin etkisi çok büyük.

Sonuç olarak, Collateral bu blog'da yer verdiğim ve vereceğim, hafızalarda yer eden tüm filmler gibi izlenmeyi sonuna kadar hak ediyor.

Makinistin notu: Cruise, oyunculuğuyla adeta "Oscar'ı bana verin." diye haykırmıştı ancak akademi onu değil, filmin başarısında onun kadar payı olan Foxx'u aday göstermişti. Akademinin gelecek yıllarda daha önce 3 kez aday olan Cruise'u heykelciğe layık görüp görmeyeceğini hep birlikte göreceğiz.

0 yorum: