2 Mayıs 2007 Çarşamba

My Left Foot

Bir adam düşünün. Doğuştan beyin felçli, sadece sol ayağını kullanarak hayata tutunmaya çalışan; aşık olan, ancak aşkını ilan ettiğinde bunu platonik ilan eden kişiye haykıran; ve sol ayağıyla kalem tutmayı öğrenip otobiyografisini yazan bir adam: Christy Brown.

Daniel Day-Lewis'in Oscar ile taçlandırılan performansı ve bir daha asla izlenmek istenmemesine sebep olan acıklı hikayesi ile sinemaseverlerin hafızalarında yer edinen 1989 yapımı "My Left Foot", Christy Brown'ın aynı adı taşıyan kitabından uyarlanmıştı. Kitaplardan uyarlanan filmlerin kitabın verdiği etkiyi veremeyeceği hakkındaki yaygın kanının aksine, bu film, çoğu kişiye göre baz alındığı kitaptan çok daha etkileyici olmuştu. Daniel Day-Lewis'in performansı, eleştirmenler tarafından halen "oyunculukta son nokta" olarak değerlendirilmektedir.

Filme konu olan İrlandalı yazar, Christy Brown resim çizmeyi, yazmayı ve sol ayak baş parmağı ile daktilo kullanmayı öğrenerek otobiyografisini yazmış, ve diğer eserleriyle İrlanda edebiyatının en büyük isimleri arasına girmişti. 1932'de doğan Brown, 1981'de hayatını kaybetmişti.

Oscar'a 5 dalda aday olup "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" dallarında ödülleri kucaklayan bu filmi izlememiş olan herkesin DVD'sini bulup bir an önce Day-Lewis'in eşsiz oyunculuğuna şahit olmalarını isterim.

0 yorum: