11 Mayıs 2007 Cuma

Spider-Man 3 - Eleştiri

Bu yazı yüksek dozda "spoiler" içermektedir.

--

Spider-Man 3 ile ilgili kısa bir giriş yazısı yazmış ve bir filmde 3 kötü adamın senaryoda boşluklara yol açabileceği hakkındaki endişelerimi dile getirmiştim. Bu endişe özellikle çizgi romanın takipçilerinde had safhadaydı. Yıllar boyunca ince ince işlenmiş "Spidey"in ve takipçilerinin kalbinde özel bir yeri olan Venom'un, diğer karakterlerle birlikte 140 dakikaya nasıl sığdırılacağı merak konusuydu.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum: Çizgi romanı eleştirimin tamamen dışında bırakacağım. Bunun nedeni, yönetmenin serinin tümü itibariyle çizgi romana tamamen bağlı kalmaması. "Venom'un hakkı yenmiş.", "Sandman çizgi romanda önemsiz bir karakterdi.", "Mary Jane uzun boyluydu, Kirsten Dunst olmamış.", "Harry Osborn evlenecekti, çocuğu olacaktı, evlenemeden öldü." tarzındaki ifadeler verdiği bir bilet ücreti ile kendini yönetmen ya da senarist ilan eden güruhun boş laflarından başka bir şey değildir.

Film, her şeyden önce içerdiği aksiyon ve görsel efektler bakımından diğer tüm Marvel uyarlamalarını geride bırakıyor. Bunda CGI teknolojisinin payı büyük, dolayısıyla da 250 milyon dolarlık bütçesi onu en yüksek bütçeye sahip Hollywood filmi yapıyor.

Şimdi de filmin en çok tartışılan ve zayıf bulunan yönlerine değinmek istiyorum. İlk olarak şunu belirtmekte fayda var: Spider-Man bir Batman olamaz ya da bu film bir Batman Begins değildir! Spider-Man elbette espri yapacaktır, gerektiğinde kahkahalar attıracaktır. Ancak gerçekten de, aksiyonun zirve yaptığı anlar gereksiz esprilerle bölünmüş. Atmosfer birazcık da olsa "karanlık" olabilirdi.

Yönetmen Sam Raimi'nin, gelecek Spider-Man filmlerini yönetmeyeceğini ilan etmesinden midir bilinmez, filmde bu kadar karakteri bir arada kullanması bana kalırsa hatalı olmuş. Venom ya da Sandman sıradaki film için dışarıda bırakılıp, bu filmde ona zemin hazırlanabilirdi. Ancak Venom'dan beklenenin aksine, Sandman ve New Goblin oldukça karizmatik olmuşlar.

Senaryodaki bazı kopukluklar ve yazımda belirttiğim diğer eksiklikler Spider-Man 3'ü asla kötü bir film yapmıyor, bana kalırsa serinin en iyisi. Gerçek bir sinemasever okuduğu eleştiriye göre film seçmez, sadece izlemek istediği için izler. Zaten sinemaya eğlenmek için gitmiyor muyuz?

Makinistin notu: Thomas Haden Church Sandman'i canlandırabilmek için 16 ay boyunca vücut çalışmıştır. Daha önce Sideways (2004) ile Oscar adaylığı bulunan Church, Spider-Man 3 ile ilk defa kendini bu kadar geniş bir kitleye izletme imkanı buldu. Venom'u canlandıran Topher Grace'in ise yakın zamanda büyük bir çıkış yakalayacağını düşünüyorum.

0 yorum: