9 Şubat 2008 Cumartesi

John Rambo

Gerçekten mükemmel. Tek kelimeyle muhteşem. Hem senarist, hem yapımcı, hem yönetmen ve hem de aktör olarak ustalığını sergileyen 61'lik delikanlı Sylvester Stallone biz ramboseverleri, uzun yıllardır beklenen filmi "Rambo" ile büyülemekle kalmadı; ağzımızı adeta bir karış açık bıraktı.

Stallone, Rocky (1976) ile "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Orjinal Senaryo" dallarında elde ettiği Oscar adaylıkları bu alanlardaki yeteneğini kanıtlamıştı. 2006'da Rocky serisinin son filmi "Rocky Balboa" (2006) ile de yönetmen olarak bu işi bildiğini göstermişti.

50 milyon $ bütçeli Rambo, belki de tüm sinema tarihinin en fazla "vahşet" içeren filmi. Öyle ki, filmde tam 236 kişi can veriyor. Fakat bu vahşet, zaten Rambo'dan beklendiği, ve son yıllarda birçok filmde rastlanılmasından ötürü belki de kanıksandığı için Rambo fanatiklerini zerre kadar rahatsız etmiyor. Patlayan mayınlar, havada uçuşan kol ve bacaklar, mermi deliklerinden arkası görünen cesetler... Ve özellikle, II. Dünya Savaşı'ndan kalma bir bombanın patladığı bir sahne var ki, Sly'ın yönetmenliğine şapka çıkartıyorsunuz. Ayrıca Sly zaten film boyunca yaşına göre güçlü ve zinde, en fazla 50 yaşında gösteriyor.

Film, John Rambo'nun geçmişine göndermeler yaparken, bilinçaltında yaşadıklarını da gözler önüne seriyor. Basit bir kayıkçı olarak hayatına devam etmek bir savaş makinesi olarak özüne dönmek arasında seçim yapan Rambo, ilerlemiş yaşına rağmen hem görsel olarak izleyiciyi doyuruyor; hem de ramboseverlerin eski günleri yad etmesini sağlıyor.

Esir alınan Kızılhaç gönüllüsü rolünde Julie Benz gayet iyi. "School Boy" keskin nişancı rolünde Matthew Marsden de iyi iş çıkarıyor, ve bana kalırsa Rambo'daki performansı sayesinde Marsden'i bundan sonra yine böyle büyük yapımlarda izleme olanağı bulacağız.

Filmin aldığı olumlu eleştiriler ve elde ettiği yüksek gişe hasılatı, bundan sonra bir ya da iki adet daha Rambo filmi izleyebileceğimizi gösteriyor. Ne diyelim, Stallone 60'ından sonra böyle harika işler çıkartmaya devam edecekse, bizlere izlemekten başka yapacak bir şey düşmez. 2008'de görebileceğimiz en iyi aksiyon filmlerinden biri olduğunu düşündüğüm Rambo'yu sadece fanatiklerine değil, gerçekten "iyi bir film" görmek isteyen tüm sinemaseverlere tavsiye ediyorum. Gidin ve görün, pişman olmayacaksınız.

Adı: John James Rambo
Doğum Tarihi: 6 Temmuz 1946
Doğum Yeri: Bowie, Arizona, ABD
Irk: Alman baba ile Navajo kızılderilisi anne
Orduya Katılışı: 6 Ağustos 1964
Vietnam Görevi: 1966-67 ve 1969-71
Savaş Esiri: 1971-72
Zihinsel Problemi: PTSD (Travma sonrası stres bozukluğu)

0 yorum: