16 Ocak 2008 Çarşamba

Oscar Yarışı Hızlandı

65. Altın Küre Ödülleri sahiplerini bulmuş ve 80. Akademi Ödülleri’ne aday olan filmlerin açıklanmasına bir haftadan daha az bir süre kalmışken, önemli dallardaki “adaylıklar” sinemaseverler tarafından rahatlıkla tahmin edilebiliyor. Buna rağmen, “favorilerin” tahmin edilememesi ise oldukça ilginç. Benim de, adaylık için aklımdan geçen birçok oyuncu ve film var.

Öncelikle “En İyi Film” Oscar’ı için, Altın Küre galibi “Atonement” ile birlikte “There Will Be Blood”, “Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street” ve “No Country for Old Men” adaylıklarına kesin gözüyle baktığım filmler. Geriye kalan bir film ise, akademinin artık adeta bir “gelenek” haline getirdiği bir “sürpriz” ama çok kaliteli bir yapım olacaktır.

“En İyi Yönetmen” dalında bu sene Clint Eastwood’suz bir mücadele yaşanacak. Bu dalda ise, Tim Burton ve Coen Kardeşler arasındaki çekişmeye Paul Thomas Anderson dahil olabilir. Kendisini favori olarak görmesem de, bir diğer adaylığı da Joe Wright’tan bekliyorum.

“En İyi Erkek Oyuncu” dalında, ayrı kategorilerde Altın Küre alan Johnny Depp (Sweeney Todd) ve Daniel Day-Lewis’ten (There Will Be Blood) biri Oscar’ı kucaklayacaktır. Bu dalda sürpriz yapabilecek biri varsa, o da Viggo Mortensen’den (Eastern Promises) başkası olamaz. Diğer iki kontenjan için iddialı olan epey aday var ama bunların içinden James McAvoy (Atonement) bir adım öndeymiş gibi geliyor bana.

“En İyi Kadın Oyuncu” dalında Jodie Foster’dan (The Brave One) bir adaylık beklesem de Foster, altın heykelciğe oldukça uzak duruyor. Keira Knightley (Atonement) de keza öyle. Bu daldaki en güçlü isim, Altın Küre’yi de kucaklayan Julie Christie (Away From Her).

“En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” dalında ise, Javier Bardem’in 25 Şubat gecesi evine ödülle dönmesine kesin gözüyle bakılıyor. Önceden Ben Affleck’in kardeşi olarak tanınan, ancak son filmleriyle büyük çıkış yakalayan Casey Affleck (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) de bu dalda adaylık sahibi olacaktır. Bu dalın sürpriz bir adaylığı Ben Foster’a gidebilir. Foster, “3:10 to Yuma”da çok iyi bir oyunculuk sergilemişti.

“En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dalında Amy Ryan (Gone Baby Gone) ve Cate Blanchett (I'm Not There) arasında bir çekişme yaşanacak. Blanchett’in 2004’te “The Aviator” ile bu daldaki ödülü kucaklamış olması ise bana göre bir handikap değil. Oscar tarihi aynı dalda arka arkaya iki yıl ödül alan oyuncularla dolu. Bu dalda bir adaylık da İngiliz aktris Tilda Swinton’dan (Michael Clayton) gelecektir.

Son olarak, “En İyi Animasyon” dalı, bence tüm dallar içerisinde bir favori sahibi olan tek dal. Pixar, geçen sene “Cars” ile son anda kaptırdığı heykelciği bu sefer “Ratatouille” ile kimselere kaptırmayacaktır. Üstelik, Ratatouille’un diğer dallarda da Oscar adaylığı kazanma ihtimali oldukça yüksek. Bu dalda diğer iki kontenjanın sahiplerinin; “Beowulf”, “The Simpsons Movie” ve “Bee Movie” yapımlarının arasından çıkması neredeyse kesin gibi.

Oscar yarışının hızlandığı şu günlerde, adayların kendilerine yer bulma mücadelesi son dakikaya kadar sürecek gibi görünüyor. Akademi, adaylıkları 22 Ocak’ta açıklayacak, ve ödüller Hollywood'daki Kodak Theatre'da Jon Stewart'ın ev sahipliğinde 24 Şubat gecesi sahiplerini bulacak.

0 yorum: